RSS

Friday, 13 November 2015

3 RESEPI IKAN PATIN

23 RESEPI IKAN PATIN
SUMBER : UNCLE GOOGLE 








1. Ikan Patin Masak Gulai Tempoyak

Bahan-bahan ( 4 orang makan )
(a) 4 ketul ikan patin.
 (b) Bahan kisar - 3 ulas bawang merah, 15 biji cili api (ikut suka), tempoyak 3 sudu dan air setangah cawan.
 (c) serai 2 batang dititik
 (d) gula (bergantung pada rasa tempoyak. Jika terlalu letak la gula).
 (e) Garam secukup rasa (f)
Cara-cara
1. Ikan patin di gaulkan dengan garam dan kunyit.
2. Masukkan kedalam periuk ikan patin dan bahan (b) dan (c). Gaul sehingga sebati. Perap dalam 5 minit.(Belum diletak diatas dapur gas). 3. Letak periuk atas api (api kecil) sehingga ikan patin separuh masak. 4. Masukkan air 2 cawan dan besarkan api. Tunggu hingga mendidih. 5. Masukkan garam, kunyit dan gula (jika perlu). 6. Sedia untuk dihidang.


2.SINGGANG PEDAS IKAN PATIN

Bahan-bahan ( 6 orang )
1 ekor ikan patin yang sederhana 7 ulas bawang putih 1/2 inci kunyit hidup 5 sudu besar cili giling 3 biji cili api 3 batang serai 4 keping asam gelugur (blh ditambah atau dikurangkan mengikut selera) 2 biji tomato 1 inci lengkuas air 8 gelas (mengikut saiz ikan )
Cara-cara
Bersihkan ikan patin dan dibasuh dengan sedikit tepung gandum. Tumbuk kunyit hidup dan cili api. Potong lengkuas nipis-nipis, bawang putih dimayang halus, serai diketuk, tomato dipotong empat, Panaskan air- masukkan kunyit + cili api+cili giling+asam gelugur +bawang putih + garam- biarkan mengelagak dan sebati rempah ratus. Masukkan daun kesum+serai + ikan- biarkan ikan masak tetapi usah terlalu lama sangat Masukkan tomato- biarkan seketika Rasa garam sekali lagi.... Kemudian....." Abang, makanan dah siap jom makan...)"

5 comments:

NORAIN ARIS said...

Perkongsian menarik..

Unknown said...

Wat le kak zam.. Kat pahang kan byk ikn patin

Unknown said...

sedap...sedap...sedap

Unknown said...

sedap...sedap...sedap

Unknown said...

Terima kasih atas perkongsian

Post a Comment